Connect with us

Sin categorizar

Mallorca tuda l’aigua

image-2016-02-03

LA XARXA GENERAL PERD GAIREBÉ LA MATEIXA QUANTITAT QUE PRODUEIXEN LES DESSALADORES DE L’ILLA

Les poblacions de les Illes Balears consumeixen un total de 130.285.635 metres cúbics d’aigua a l’any. D’aquests, 100.081.835 corresponen a Mallorca, 17.692.064 a Eivissa, 11.932.493 a Menorca i 579.243 a Formentera, segons retrata el resum anual estimat del Servei d’Estudis i Planificació a partir de les dades disponibles que aportaren els ajuntaments a la Direcció General de Recursos Hídrics el 2013.

Ara bé, a la xarxa es perd una mitjana del 27 % de l’aigua consumida, i Mallorca és l’illa que en perd més. De fet, es tuda el mateix percentatge que fabriquen les dessaladores de l’illa. Així, mentre que la capacitat de producció d’aigua dessalada de l’arxipèlag és de 46 hectòmetres cúbics (a Mallorca la capacitat de producció és de 30 hectòmetres cúbics), la xarxa en malbarata 26.

El Govern vol conscienciar els ajuntaments i els ciutadans de la importància de no tudar aigua  

image-2016-02-03Per això, en el marc de prealerta per sequera hidrològica a les illes, a excepció d’Eivissa que ja hi està i per a la qual es prepara un decret, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca vol conscienciar els ajuntaments i també els ciutadans de la importància de mantenir una bona xarxa hidràulica i de no tudar aigua. Amb aquest objectiu, dijous, dia 4 de febrer, el conseller Vicenç Vidal mantindrà una reunió amb els batles de Mallorca, a la qual convidarà també els consells insulars.

Serà la mateixa setmana en què en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) es publica una resolució del conseller que obre les portes a articular ajudes per aquesta situació al sector primari, atès que la Resolució reconeix que la situació de sequera a l’àmbit agrari constitueix un fenomen climàtic advers assimilable a un desastre natural i també la relació causal directa entre la sequera i els perjudicis soferts al sector primari.

I és que el dèficit de precipitacions del mes de setembre a desembre de l’any 2015 afecta greument diversos sectors agraris de les Illes Balears, especialment el sector de la ramaderia, amb un efecte acusat en la producció de pastures, en què provoca una reducció considerable dels rendiments, ja que en aquests tipus d’explotacions el bestiar herbívor s’alimenta fonamentalment d’aliments produïts en la mateixa explotació i amb un ampli ús de les pastures.

Haz clic para seguir leyendo
Publicidad
Comentar

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *